Eén op tien knuffelt liever met kat

Eén op de tien kattenbezitters knuffelt liever met kat dan partner

Sommige baasjes zijn wel érg dol op hun huisdier. Eén op de tien baasjes knuffelt namelijk liever met zijn of haar kat dan met de partner.
Een bepaald merk van kattenvoer onderzocht het gedrag van ruim 1.000 katteneigenaren. 
 


Uit dit onderzoek blijkt dat mensen met een kat vaak een sterke band met het huisdier hebben. Ruim de helft van de baasjes praat zelfs met hun kat, zo schrijft de Daily Mail.
Bijna alle katteneigenaren (95 procent) beschouwen hun kat als belangrijk deel van de familie. Meer dan tweederde van de baasjes gelooft bovendien dat hun kat begrijpt wat ze zeggen. Bijna de helft is er daarnaast van overtuigd dat de viervoeter hen extra aandacht geeft als ze zich niet goed voelen.

Baasjes bouwen dus een speciale band op met hun kat. Kattenexpert Sandra McCune legt het uit. "Hoewel katten gezien worden als onafhankelijke, mysterieuze wezens, hebben ze toch een unieke, speciale band met hun eigenaar. Net als een leeuwenwelp in het wild zou hebben met zijn moeder", aldus McCune. "Daarom hebben katten bepaalde rituelen met hun baasje, bijvoorbeeld tijdens het begroeten of spelen."

Katten blijken ook een grote invloed uit te oefenen op hun baasje. Bijna 90 procent van de ondervraagden zegt dat de kat hun stressniveau verlaagt, omdat het dier een gevoel van kalmte teweegbrengt. Daarnaast baseert tweederde van de eigenaren een mening over iemand op basis van hoe diegene op hun kat reageert. Dit duidt op een wederzijds begrip tussen kat en baasje.

Baasjes hebben kennelijk veel voor hun kat over. Kattenliefhebbers geven hun kat graag de zorg en aandacht die ze nodig hebben. Bijna een vijfde van de baasjes heeft bijvoorbeeld een speciaal speeltoestel voor hun huisdier aangeschaft.