Huiskat neemt leefgewoontes baasje over

Huiskatten zijn geneigd om het leefpatroon van hun eigenaar over te nemen. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Als katten voornamelijk binnenshuis verblijven, stellen ze hun eet- en slaappatroon af op dat van hun verzorger. Katten die vooral buiten leven, blijven vooral 's nachts actief, net als hun wilde soortgenoten. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Messina in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Veterinary Behavior.

 

Naar buiten
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het gedrag van twee groepen katten zeer nauwkeurig in kaart te brengen. De dieren in de eerste groep mochten alleen tussen acht en negen uur 's ochtends naar buiten. De andere katten brachten bijna de hele nacht buiten door, tussen negen uur 's avonds en acht uur 's ochtends werden ze vrijgelaten in een omheinde tuin.

Uit het onderzoek bleek dat het eet- en slaappatroon van de katten uit de eerste groep al snel vergelijkbaar was met dat van hun baasje. De katten die 's nachts naar buiten gingen, pasten hun leefritme niet aan.

Observeren
"Onze bevindingen onderstrepen de grote invloed van menselijke aanwezigheid en zorg op het dagritme van katten", schrijft hoofdonderzoeker Giuseppe Piccione.

Het zwaktebod van de studie is dat er slechts tien katten werden gebruikt bij het experiment. De wetenschappers erkennen dat er meer onderzoek nodig is om de invloed van de mens op het leefpatroon van katten te specificeren.

De Amerikaanse dierenarts en kattenexpert Jane Brunt vindt de onderzoeksresulaten echter plausibel, zo verklaart ze op nieuwssite LiveScience. "Katten zijn intelligente dieren met een goed geheugen. Ze observeren ons en leren van ons. Ze weten bijna altijd waar hun voedsel wordt bewaard en hoe laat het tijd is om te eten."

Toilet
Soms kopiëren de dieren volgens haar zelfs heel intieme gewoontes. "Ik hoor dan bijvoorbeeld dat mensen de kattenbak in de badkamer neerzetten en dat de kat daar zijn behoefte doet, precies op het moment dat zijn baasje ook op het toilet zit."