Katten houden van krabben

Krabben is natuurlijk gedrag voor een kat en kan dus ook nooit afgeleerd worden.

Katten krabben zowel binnenshuis als buitenshuis om allerlei redenen. Maar al te vaak veroorzaakt dit natuurlijk gedrag problemen in huis. Als u de problemen, die het krabben in huis veroorzaakt, wilt aanpakken is het belangrijk meer inzicht te krijgen in de achtergrond van dit kattengedrag. Als u meer weet over de redenen waarom een kat dit gedrag vertoont, kunt u beter in deze behoefte voorzien en uw meubels én uw humeur ontzien.

 

 

Een kat krabt graag omdat het wrijven van de nagel langs stevig materiaal ervoor zorgt dat de afgesleten buitenste laag van de nagel loslaat en de onderliggende scherpe nagel tevoorschijn komt. Door het krabben traint je kat bovendien de spieren van z'n voorpoten!

De sociale functie van krabben
Een kat krabt niet alleen om haar nagels te onderhouden, maar heeft daar ook andere bedoelingen mee, krabben heeft ook een sociale functie. Door te krabben markeert de kat z'n leefgebied. Kliertjes tussen de voetzooltjes van de kat scheiden geurstoffen en zweet af, die samen een unieke geur vormen. Zo geeft je kat een boodschap aan andere katten: dit is mijn plekje, dus ik ben hier de baas! Maar ook katten die alleen wonen, laten hun krabsporen achter. De eigen geur in haar eigen territorium maakt dat de kat zich veilig en zeker voelt. Kortom: er zijn heel veel redenen waarom een kat krabt, maar een ding is zeker: ze doet het niet om u dwars te zitten!

Een goede krabpaal of plank
Binnenshuis krabben katten graag aan zachte houtsoorten als dennenhout, maar ook het behang en de gordijnen zijn niet veilig. Neem dus altijd een krabpaal in huis, zodat je kat zich daarop kan uitleven in plaats van op de nieuwe gordijnen! Zet de krabpaal op een plek waar de kat graag komt. Een krabpaal in de buurt van de slaapplaats van de kat, zodat hij zich kan uitrekken als hij wakker wordt, of in de buurt van een deur (om aan de markeerbehoefte te voldoen) is ook een uitstekend idee. Sommige katten krabben horizontaal, andere liever verticaal. Kijk waar uw kat nu krabt en pas de paal of plank daarop aan. De hoogte van de krabpaal of -plank is ook belangrijk; een kat wil zich lekker lang kunnen maken, dus een klein laag paaltje is niet wat de kat nodig heeft.
Qua bekleding van de krabpaal of -plank kunt u beter geen zachte vloerbedekking nemen, want dat lijkt teveel op uw meubels en biedt bovendien weinig houvast voor kattennagels. Sisal voldoet prima, maar als uw kat graag aan het behang krabt, heeft hij misschien liever een kartonnen krabplank. Zeker als er meerdere katten in huis zijn dienen er ook meerdere krabmogelijkheden te zijn. Zorg er daarnaast voor dat de plank of paal stabiel is! Sommige katten gaan er zelfs aan hangen, dus controleer alstublieft dat er geen ongelukken mee kunnen gebeuren. De ideale krabpaal heeft minimaal één verticale paal waar je kat zich volledig tegen kan uitstrekken.

Hoe leer ik de kat om de krabpaal te gebruiken?
In elk geval niet door de kat naar de krabpaal te brengen en haar pootjes tegen de stof aan te houden. Waarschijnlijk vindt ze dat alleen maar heel vervelend en begrijpt ze er niets van. Maak de krabpaal aantrekkelijk door er wat kattenkruid- of valeriaanspray op te spuiten. U kunt ook proberen om de paal in het spel te betrekken en de kat er zo heen te lokken. Nogmaals: krabben is essentieel voor een kat en u kunt het haar niet afleren. U kunt haar wel aanleren om het op een voor u prettiger plek te doen en hardhandig straffen werkt daarbij contraproductief.

Vaak accepteren de eigenaren dat een bepaald meubelstuk helemaal vernield wordt onder het motto 'als ik straks een nieuwe bank heb, leer ik het haar wel af'. FOUT! U kunt een dier niet afleren wat u al jaren hebt toegestaan! Een kat begrijpt echt niet waarom ze niet meer mag krabben aan die mooie nieuwe verse bank nadat ze zich ruim tien jaar heeft uitgeleefd op de oude.

Voorkomen is beter dan genezen
Met andere woorden: leer uw kitten meteen wat een krabpaal is. Zorg dat u er meerdere in huis heeft als u een kitten neemt. Houdt rekening met de plaats en de uitvoering van de krabpaal. Er zijn tegenwoordig krabmeubels op de markt waar speeltjes aan vast zitten, zodat het kleintje spelenderwijs leert wat een krabpaal is.
Straf het kleintje niet als ze aan de meubels krabt, maar pak het rustig op en leid haar al spelend naar de juiste plek. Beloon het diertje als ze op de juiste plek krabt. Ziet u dat ze naar de meubels of het behang toe loopt, leid het kleintje af met een speeltje en lok haar weer naar de juiste plek.

Kattenkrabpalen, -planken en tonnen zijn tegenwoordig veelvuldig te vinden in dierenspeciaalzaken, tuincentra's en soms zelfs in bouwmarkten of bepaalde supermarkten. Daarnaast zijn er op internet heel veel gespecialiseerde bedrijven te vinden die de mooiste krabartikelen voor uw kat online verkopen. De prijzen variëren van heel goedkoop tot behoorlijk duur. Er is er altijd wel één te vinden in een kleur en stijl die bij uw interieur en portemonnaie past.
Een goede mooie krabpaal levert plezier voor u én voor uw kat!