Hoe zien katten in het donker?

Katten jagen vaak tijdens de nacht, in het donker. Ze moeten een ongelooflijk goed ontwikkeld gezichtsvermogen hebben.

Vooral als je je bedenkt dat katten dagdieren zijn. Waarom lijkt het alsof de ogen van de kat in de nacht licht lijkt te geven? Waarom heeft een kat overdag als de zon schijnt smalle pupillen? Het gezichtsvermogen van de kat is een bijzonder fenomeen...

 

 

Ogen van de kat
De ogen van de kat zijn heel bijzonder. De ogen van de kat passen zich aan de omstandigheden van het licht aan.

Achter het oog van de kat zit het netvlies, met daarachter een extra laag – tapetum lucidum – . Dankzij deze laag achter het netvlies zal elk binnenkomend licht naar buiten worden teruggekaatst. Hierdoor ziet de kat beter in situaties waar er maar matig licht beschikbaar is. Zoals tijdens de nacht, als de kat gaat jagen in het donker.

Bijzonder opmerkelijk is, dat niet alleen de katten hierdoor beter kunnen zien, maar ook dat ze kunnen zien in omstandigheden waarbij de lichtintensiteit 7 maal lager is dan de waarde die mensen nodig hebben om iets te kunnen zien. Katten kunnen in het donker veel beter zien dan mensen.

Ogen geven licht
Griezelfilms maken dankbaar gebruik van dit typische katachtige fenomeen: de ogen van de katten geven licht in het donker. Let wel: de ogen LIJKEN licht te geven in het donker. Het komt allemaal door de terugkaatsing van het licht door de extra laag achter het netvlies van de kat. De kat is niet het enige dier wiens ogen licht lijkt te geven in het donker. Meer dieren zijn in bezit van deze speciale extra laag achter het netvlies.

De kat heeft een voorsprong met zijn gezichtsvermogen tijdens de nacht. In het donker ziet hij beter. Maar, hoe zit het overdag, tijdens daglicht? Waarom heeft een kat zulke smalle pupillen overdag? De kat heeft zulke smalle pupillen wegens deze extra laag achter het netvlies: er komt nu te veel aan licht binnen door het oog van de kat. Om het te veel aan licht te kunnen sturen, sluiten de pupillen van de kat bijna compleet. Door de smalle pupillen kan de kat de lichtintensiteit overdag sturen.

Laag achter het netvlies
De speciale laag achter het netvlies van de kat heeft een moeilijke naam: tapetum lucidum. Het is een reflecterende, dunne laag dat zich direct achter het netvlies van de kat bevind. Deze laag is er verantwoordelijk voor dat het binnenkomende licht direct terugkaatst door het netvlies. Hierdoor heeft de kat een bijzonder goed gezichtsvermogen tijdens het jagen in het donker.