Katten veilig buiten

Katten horen in de natuur. Lekker buiten ravotten met elkaar, jagend op prooien, of lekker zonnen in het gras.

Dat is altijd al zo geweest en zo zal het ook altijd blijven. Je kunt je kat niet dwingen om zijn hele leven maar binnen te zitten. Het dier zou doodongelukkig zijn! Of niet?
Veel mensen aarzelen om een kat aan te schaffen omdat ze hun kat enerzijds een gelukkig en normaal leven buiten gunnen, maar zich anderzijds zorgen maken over de veilig- en gezondheidsrisico's buiten.

Als u kiest voor veiligheid is uw kat niet per definitie veroordeeld tot een leven binnenshuis, er zijn ook andere oplossingen... 

Een 'binnenkat' (een kat die zijn hele leven nooit buiten komt) past zich over het algemeen redelijk goed aan deze levensstijl aan, mits hij gezelschap en genoeg aandacht krijgt. Toch kleven er beperkingen aan een leven binnenshuis en kan het verre van ideaal zijn. Een oplossing waarbij een kat ook toegang heeft tot de tuin verdient de voorkeur.

Een kat hoeft niet ongelukkig te zijn, alleen maar omdat niet de hele wijde wereld aan zijn voeten ligt. Met de juiste verzorging en aandacht kan een kat binnenshuis ook prima gelukkig zijn. Nog beter is het om uw tuin (of balkon) CatProof te maken door ze af te rasteren met gaas. Hiermee voorkomt u ook ongewenst bezoek in úw tuin. En uw buren hebben ook geen last van omgespitte plantjes die uw kat in de weg vond staan in zijn kattenbak.

Bovendien beschermt u uw kat ook tegen ongewenste ziektes, zoals bijvoorbeeld FIP of Katten AIDS. Uw kat zal niet onder auto's komen of, als u afgelegen woont, de traktor. In feite verhoogd u de levenskansen van uw huisdier, daar waar een buitenkat de gemiddelde leeftijd van 12 jaar behaald, zal uw kat een gemiddelde van 16 tot 18 jaar halen.

Door veel te spelen met uw kat, geeft u uw kat de lichaamsbeweging die nodig is en zijn jagersinstinct stimuleert u door middel van speeltjes en propjes. In plaats van een bandje met een kokertje, kunt u uw kat beter laten chippen. Uw kat kan zichzelf niet meer ophangen aan takjes of deurknoppen en ook kan hij zichzelf niet meer klem zetten door met een pootje in het bandje te blijven haken.

Een binnenkat kan niet vergiftigd worden, per ongeluk of met opzet, want in uw huis en tuin zijn geen giftige planten aanwezig, en de kat eet ook geen voedsel van anderen. De kat hoort niet meer thuis in de natuur die wij door de jaren heen gecreërd hebben. Daarom moeten we er voor zorg dragen, dat de omgeving waar de kat wèl komt, zo veilig mogelijk is. En met die zorg, maakt u uw kat heel erg gelukkig!