De Brits Korthaar

In dit artikel:


Rasbeschrijving Brits Korthaar

De Brits korthaar wordt ook wel eens "Teddybeer" genoemd. De Brits Korthaar is een ongecompliceerd, vriendelijk ras met een evenwichtig en aanhankelijk karakter. Hij past zich makkelijk aan, leert snel, bezit een robuust lichaam en vereist weinig vacht-onderhoud. Het is geen wonder dat dit ras een van de populairste rassen is! De brits korthaar is een zeer sterk ras. Hij kan zich over het algemeen zeer snel aanpassen aan nieuwe situaties. De Brits korthaar houdt van kinderen en houdt ervan dicht bij zijn mensen te zijn zonder zich echt op te dringen. Deze kat is een rustige huisvriend. Dit ras is zelden humeurig en heeft een gezond gevoel voor humor. Een Brit wil heel graag bij mensen zijn, maar hij zit niet constant bovenop je. Een brit praat wel, maar niet zo hard en zeker niet de hele dag. Zowel katers als poezen kunnen over het algemeen goed samen met honden en andere huisdieren als ze op de goede wijze met elkaar zijn geïntroduceerd.
Een Brit houdt erg van spelen en kan uren zoet zijn met een muisje, balletje of propje papier. Een brit heeft voldoende beweging nodig om goed in conditie te blijven. Speeltjes, aandacht en een krabpaal zijn vereist. Een brit blijft vaak tot op hoge leeftijd speels. Sommige kleuren zoals de zilver kleuren (zilver tabby, zilver spotted, zilver shaded ed.) zijn vaak wat levendiger.   

 Oorsprong van de Brits Korthaar

De Brits Korthaar echter is eigenlijk een tot adel verheven boerenkat. Van oorsprong komt deze kat inderdaad uit Engeland. Het was gewoon een boerenhuiskat die zo mooi gevonden werd door een aantal liefhebbers, dat zij er mee gingen fokken. In het begin voornamelijk in de kleur blauw, die genetisch weer een verdunning van zwart is. Tegenwoordig wordt de Brit in vele kleuren gefokt, o.a. blauwzilver, crème, lilacpoint, zwart smoke, silver tipped, tabby, bicolour en tricolour enz. De points hebben blauwe ogen, de black-(shaded) silvers hebben groene ogen, maar de meeste oranje ogen. 

De Europees korthaar kat zag er vroeger net uit als een Brit. Hij kwam alleen van het vasteland. Bij deze Europees Korthaar katten werden net als bij de Brit Angora's ingekruist. In Scandinavië fokte men ook met kortharige boerenkatten. Zij wilden het ras zuiver houden, inkruisen van Angora's was verboden.

In het begin van de fokkerij waren er niet genoeg mooie Britse boerenkatten om de genetische variatie voor het ras breed genoeg te houden. Daarom werden er Perzen ingekruist. Met als neveneffect dat er soms een Brits Langhaar wordt geboren. Dit is echter pas recentelijk een erkende variant en wordt door de meeste fokkers als bijkomstigheid gezien. Een restant uit het verleden, toen er vaak met Perzen gekruist werd. Tegenwoordig gebeurt dat op kleine schaal nog wel. Maar vele stambomen bestaan uit alleen Britten.

Op tentoonstellingen werden deze katten geshowd onder de naam Europees Korthaar. Dit zijn katten met een stamboom. Onze katten, die vaak per abuis Europees Korthaar worden genoemd, zijn eigenlijk gewoon bastaard katten. Een raskat heeft nl. een stamboom. Er was dus een verschil tussen de Scandinavische Europees Korthaar katten en de Duitse en Nederlandse. De Scandinaviërs importeerden wel weer katten uit Engeland die ze vervolgens ook weer op show uitbrachten. Twee rassen werden dus door de keurmeester op basis van dezelfde rasstandaard gekeurd. Het was onlogisch en de Scandinavische fokkers dienden een verzoek bij de FIFe in (de belangrijkste Europese organisatie op het gebied van raskatten) om de beide typen op te splitsen. De FIFe keurde dit goed en vanaf 1982 dragen alleen nog Scandinavische katten van het minder gedrongen type de naam Europees Korthaar.Algehele bouw van de Brits Korthaar

De BKH is een compacte evenwichtig gebouwde en krachtige kat met een stevig en gespierd lichaam, met een brede borst, stevige korte rechte poten met ronde voeten. De staart is dik aan de basis en is rond aan het uiteinde.
De kop is rond met een goede ruimte tussen de kleine oren. Ronde wangen, stevige kin, grote ogen, rond en open en een korte brede neus. De vacht is kort en dicht ingeplant.

Kop: Rond gezicht met volle wangen en een brede schedel met ronde beenderstructuur Kop wordt op een korte dikke nek gedragen.
Neus: De neus zelf moet kort, breed en recht zijn. En profiel een afgerond voorhoofd, overgaande in een korte rechte neus met een overgang (neusaanzet) die niet te geprononceerd mag zijn, (geen stop) maar een lichte welving.
Kin: Een volle stevige en brede kin. Een afwijking hiervan resulteert in een fout. Het gebit MOET sluitend zijn. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin behoort nagenoeg recht te zijn.
Oren: Klein, breed aan de basis, afgerond aan de bovenzijde, zodanig uit elkaar geplaatst dat ze de contouren van de kop niet verstoren. De buitenkant van het oor moet goed behaard zijn, de binnenkant niet te veel.
Ogen: Groot, rond en goed geopend, ver uit elkaar en horizontaal geplaatst, geen neiging tot oriëntale vorm.
Lichaam: Compact lichaam met korte rechte rug. Diepe borst en laag op de poten. De romp even massief als de schouders. Middelgroot tot groot lichaam.
Poten en voeten: Poten kort, recht en stevig, ronde voeten.
Staart: Dikke staart van gemiddelde lengte. Breder aan de basis dan aan het ronde uiteinde.
Vacht: Korte, stevig aanvoelende, dicht ingeplante, veerkrachtige vacht. Een zachte of te lange en losse vacht is incorrect.
Conditie: Perfecte lichamelijke conditie en een alerte en vitale indruk gevend.


 
Hoe behoort een Brits Korthaar eruit te zien

De brit behoort een medium tot groot en compact lichaam te hebben, met een gespierde borst, stevige schouders en een egale rug. Poezen zijn over het algemeen minder robuust dan katers.
Het hoofd van de brit is rond en massief met een rond gezicht en een korte dikke nek, sterke kin, en ronde wangen. Katers hebben meestal dikkere wangen.
De poten behoren kort tot gemiddeld van lengte te zijn. De voeten behoren rond en dik te zijn.
De staart mag medium van lengte zijn en in overeenstemming met het lichaam, dikker aan de basis met een rond uiteinde.
De oren zijn klein tot medium van grootte en behoren wijd uit elkaar te staan, ze moeten mooi met het hoofd meeronden.
De brit behoort grote ronde wijd open ogen te hebben. Bij de meeste vachtkleuren behoort een gouden of koperen oogkleur en bij sommige kleuren is blauw, groen of hazelnoot kleur toegestaan.
De neus is medium van grootte, breed met een zachte stop als je het profiel bekijkt.
De vacht is kort, met een fijne structuur en een dikke ondervacht. De vacht mag echter niet wollig zijn en behoort iets van het lichaam af te staan.Vachtpatronen
 

A) Kenmerken Tabby gemarmerd (blotched)

- Tabby gemarmerd, ook wel Tabby blotched of Tabby classic genoemd
- Gelijkmatige brede ringen om de staart en poten
- Vlindertekening op de schouders
- Streep op achterhoofd
- Streep tot aan de staart op de rug
- Oestertekening op de zijkanten van het lichaam (ronde vormen)
- Tabby patroon moet duidelijk afsteken bij de normale vachtkleur  

B) Kenmerken Tabby gestreept (mackerel)

- Tabby gestreept wordt ook wel Mackerel genoemd
- Lijkt op gemarmerde tabby
- Streep van achterhoofd tot aan de staart
- Streept wordt onderbroken door verticale strepen die ook over de zijkanten van het lichaam zichtbaar is
- Geen oestertekening en vlinder, maar strepen
- Strepen van deze tabby zijn bij voorkeur dun en zijn zeker dunner dan bij de gemarmerde tabby 

C) Kenmerken Tabby gevlekt (spotted)

- Tabby gevlekt wordt ook wel Tabby spotted genoemd
- Vooral bekend in de zilvergrijze variant
- Patroon is herkenbaar door de stippen (onderbroken verticale strepen) 

 Vac
htverzorging

Een Brit heeft redelijk weinig vachtverzorging nodig, eenmaal in de week kammen met een borstel is in het algemeen voldoende. Om verschillende redenen is het slim als u uw kat één keer per week naloopt met een vlooienkam, en een borstel om de loszittende haren weg te borstelen. Scheelt de kat een hoop haren likken en u haren op uw bankstel. In het voorjaar als de wintervacht wordt losgelaten, zult u merken dat uw kat echter duidelijk meer haar verliest.

Het is tevens verstandig om tijdens het aaien en kammen aan te leren of u niks geks voelt aan bultjes, die er eerst niet zaten en nu plotseling wel. Als een kat niet goed eet, drinkt of lusteloos is, moet u natuurlijk altijd contact zoeken met uw dierenarts. U kunt beter een keer te vaak, dan een keer te laat gaan.

De meeste kattenbezitters knippen de nagels van hun kat ongeveer 1 tot 2 keer per maand. Nagels knippen bij de kat gebeurt met een speciaal nagelknipschaartje, deze zijn gewoon in de dierenwinkel verkrijgbaar. Als je het kitten dit al van jongs af aan aanleert, zal het geen probleem zijn dit regelmatig te doen. Dit geldt overigens ook voor andere zaken (zoals kammen of het wennen aan de reismand).